2013. augusztus 15., csütörtök

Ami a profitot termeli

Ezt a kártyát az előző (cashflow) magyarázatára is használhatod.

Gyakran mondják az alkalmazottak, hogy a maguk útját akarják járni, vagyis "A"-ból "E"-be tartanak. Vajon ismerik-e az "E" nehézségeit? Miért megy csődbe a vállalkozások 90%-a 5 éven belül? Milyen feltételek, munkafolyamatok szükségesek egy vállalkozás működtetéséhez? Ha ezt megérti, akkor rádöbben, hogy milyen nagyszerű lehetőséget kínál Önnek az FLP.

- ötlet
- tőke
- ingatlan
- termelés vagy/és szolgáltatás
- logisztika
- HR (ha vannak alkalmazottak)
- tudás / alkalmasság (pl: kockázatvállalás hajlandósága,                                                 alkalmazkodó készség a piac elvárásaihoz)
                                              - marketing
                                              - kapcsolati tőke
                                              - idő

Természetesen ezekből más mennyiségben és minőségben van szüksége egy garázs bolt, egy kisebb festék áruház, autószalon üzemeltetőjének, egy szerszámgyárosnak. Viszont ezek mindegyike szükséges ahhoz, hogy a vállalkozása működjön, holott valójában a profitot a kapcsolati tőke és az idő hozzák. A többi szükséges, jól kell elvégezni, de nem azok termelik a profitot.

A legtöbb alkalmazott az ötlet, tőke, tudás/alkalmasság feltételének hiánya miatt nem vállalkozik. Néhány vállalkozó esetében működés közben derül ki, hogy bizonyos feladatok ellátására belső vagy külső szakembert kellene megbízni, amelyet vagy elbír a költségvetés (esetleg a piaci verseny) vagy nem. Ezek a vállalkozók óriási kockázatot vállalnak, amire rámehet minden megszerzett vagyonuk. (Amit egyébként egy körbetartozás is könnyen produkálhat.) Néhányan pedig azért nem vállalkoznak, mert ezek ismeretében (vagy sem) a kockázatvállalás hajlandósága (bátorság, önbizalom) hiányzik belőlük.

Mindenki számára csodálatos lehetőség az FLP, mert mindent biztosít nekünk a sikeres munkavégzéshez, amit csak biztosíthat.