2014. február 4., kedd

Kiyosaki suli - Cashflow 1.rész

A jegyzet Robert T. KIyosaki könyveinek felhasználásával, és gyakorlati tapasztalatok alapján készült.


Elgondolkozott már azon, hogy miként gyakorolhatna kontrollt egyszerre a pénze és ideje fölött?
Miért fontos ez?

A következőket kell világosan látni! Ha az ideje felett elveszíti a kontrollt, akkor előbb vagy utóbb az egészsége felett is el fogja veszíteni. Ha a pénze felett elveszíti a kontrollt, akkor szintén előbb vagy utóbb elveszíti majd az egészsége felett is. Ha az ideje és pénze felett is elveszíti, akkor szinte biztos, hogy hamar, és gyakran visszafordíthatatlanul elveszíti a kontrollt az egészsége felett. Ezt érdemes komolyan átgondolnia.

Gondolkozott már azon, hogyan élne akkor, ha passzív jövedelmei lennének, azaz a mindennapokhoz szükséges jövedelme egy egyszer jól elvégzett munka után hónapról hónapra, újra és újra létrejönne munkavégzés nélkül (ingatlanok bérbeadása, alkalmazottak foglalkoztatása, részvények, csendestárs egy vállalkozásban stb.)?
A legtöbben erről csak álmodoznak. Azt gondolják, hogy ez csak akkor sikerülhet, ha rendelkeznek ehhez elegendő pénzzel. De arra nem, hogy lehetőségük van tőkebefektetés nélkül, azaz kockázat nélkül megkeresni a passzív jövedelmet termelő vállalkozásukhoz a kezdő tőkét.

Hogyan?

Az első hiba, amit az emberek általában elkövetnek, hogy nem jó kérdéseket tesznek fel maguknak. Azt kérdezik, hogy mi a munka, mit kell csinálni. Pedig az volna a helyes, ha azt kérdeznék, hová lehet eljutni azzal, amit csinálok. Mert ma már nem elég csak a pénzért dolgozni. Aki hatékonyan dolgozik, az a munkájával megtudja teremteni az elegendő szabadidőt, a szükséges mennyiségű pénzt, a vitálist, az egészséges életvitelt, ezek harmóniáját, és rendelkezik az ezek feletti kontrollal. Van lehetősége befektetés, azaz kockázat nélkül 3-5 éven belül jelentős mértékben változtatnia életén. E kijelentés mögött nagyon komoly tények vannak, érdemes komolyan venni.


A megértéshez vezető út első méterein ismerjük meg Robert T. Kiyosaki cashflow elméletét!

Az okos ember a "B" negyedbe tart a "C" negyeden keresztül.



Az "A" betű az alkalmazottakat jelöli, az "E" az egyénileg vállalkozókat (önalkalmazottakat, önfoglalkoztatókat). A "C" a cégtulajdonosokat, üzlettulajdonosokat, a "B" pedig a befektetőket rövidíti. Ez a négy negyed jelöli a négyféle pénzkereseti módot.

Abban a negyedben vagyunk, ahonnan a legtöbb készpénzünk áramlik.

A definíciók általában egyszerűek és közérthetőek. A legtöbb félreértés az "E" és "C" negyedek meghatározásai okozzák. Gyakran megkérdezik tőlem: "Mi a különbség az "E", azaz az egyénileg vállalkozó (önalkalmazott, önfoglalkoztató) és a "C", azaz egy cég (üzlet) tulajdonos között?" A különbséget könnyű megmagyarázni.

"A "C", azaz egy cégtulajdonosa, magára hagyhatja a vállalkozását akár egy évre vagy még annál is hosszabb időre is. Nem a jelenlététől függ a bevétele, nyeresége. Az egyénileg vállalkozó általában nem engedheti meg magának, hogy hosszabb időre magára hagyja a vállalkozását. Ha egy egyénileg vállalkozó nem dolgozik, akkor többnyire megszűnik a jövedelme."Ez az általános különbség az "E" és a "C" negyed között. Amikor valaki azt mondja, "Otthagyom az állásomat, és a magam útját járom.", az legtöbbször az "A"-ból az "E" negyedbe lép át, nem az "E"-ből a "C"-be.


Gondoljuk végig, hogy mit jelent a négy negyed, milyen előnyöket jelenthetnek számunkra!

Azt gondoljuk, hogy alkalmazottnak jó lenni, mert "biztos" a munkahelyünk. Ez igaz addig, amíg át nem szervezik a céget, fel nem számolják, nem csökkentenek létszámot stb. Magyarországon az alkalmazottak többségének alacsony a jövedelme, és nincs rendelkezése a munkaideje felett sem. Akkor dolgozik, amikor ezt elvárják tőle, és annyit kap fizettségül, amennyiért még nem változtat munkahelyet. Mintha az alkalmazottak többsége egyiptomi piramisépítő lenne. Alacsony jövedelméből nagyon nehezen rak félre, ezért ha valamit vásárolni szeretne, sajnos sokan kényszerülnek hitelre (azaz még drágábban) vásárolni. Napjaink alkalmazottai számára az alacsony jövedelmek miatt nagyon sok fejfájást okoz a nyugdíj kérdése. Jövedelmével kapcsolatban az is hátrány, hogy adózott jövedelmet kap. Vagyis nincs lehetősége a vállalkozókhoz, befektetőkhöz hasonlóan valamennyit növelni vagyonán a bér bruttó részéből.


Milyen lehet "E" negyedes vállalkozónak lenni?

Kétség nem fér hozzá, hogy látszólag nagyobb szabadságot élveznek az alkalmazottakkal szemben. Vagyis akkor dolgoznak, amikor kedvük tartja, és annyiért, amennyiért akarnak. Vagyis amennyit a piac és a szaktudásuk megenged számukra. A tapasztalat az, hogy többet dolgoznak, mint az alkalmazottak, hatékonyabban, más mentalitással, és valóban van lehetőségük jóval többet keresni, mint az alkalmazottaknak. Azoknak a vállalkozóknak a többsége, akik nem így cselekszenek, 5 éven belül a 90%-a vagy csődbe megy, vagy vállalkozása elveszíti kiszállási pontját, azaz talán még rosszabb helyzetet teremt maga számára, mintha alkalmazott lenne. Tehát csak jó munkavégzés által tehet szert folyamatosan munkára, azaz bevételre. Az alkalmazottakat ellenben nem rugdossák ki olyan gyakran, ha rosszul végzik a munkájukat.


Milyen feltételek, munkafolyamatok szükségesek egy vállalkozás működtetéséhez? (Ha ezt megérti, akkor rádöbben, hogy milyen nagyszerű lehetőség előtt áll.)

- ötlet
- tőke
- ingatlan
- termelés vagy/és szolgáltatás
- logisztika
- HR (ha vannak alkalmazottak)
- tudás / alkalmasság (pl: kockázatvállalás hajlandósága, alkalmazkodó készség a piac elvárásaihoz)
- marketing
- kapcsolati tőke- idő

Természetesen ezekből más mennyiségben és minőségben van szüksége egy garázs bolt, egy kisebb festék áruház, autószalon üzemeltetőjének, egy szerszámgyárosnak, de ezek mindegyike szükséges ahhoz, hogy a vállalkozása működjön, pedig valójában a profitot a kapcsolati tőke és az idő hozzák. A többi szükséges, jól kell elvégezni, de nem azok termelik a profitot. (Ennek a ténynek az átbeszélése a mentorálás során többször is meg fog történni.) Legtöbb alkalmazott az ötlet, tőke, tudás/alkalmasság feltételének hiánya miatt nem vállalkozik. Néhány vállalkozó esetében működés közben derül ki, hogy bizonyos feladatok ellátására belső vagy külső szakembert kellene megbízni, amelyet vagy elbír a költségvetés (esetleg a piaci verseny) vagy nem. Ezek a vállalkozók óriási kockázatot vállalnak, amire rámehet minden megszerzett vagyonuk. (Amit egyébként egy körbetartozás is könnyen produkálhat.)


Az "A" és "E" negyedbe tartozók aktívan keresik a pénzt. A "C" és "B" negyedbe tartozók pedig passzívan.


Mi különbözteti meg az "E" és "C" negyedes vállalkozót?

Lehet az "E" negyedes vállalkozónak bármennyi alkalmazottja, ha nem tudja, akarja, meri kivonni magát a munkafolyamatokból (mert nem bízik másban, nem engedheti át kapcsolati tőkéjét alkalmazottainak, őt fogadják el a cég hivatalos képviselőjének stb.), akkor ő is csak alkalmazott. Alig 3-4 alkalmazottal is lehet valaki cégtulajdonos. Igaz ennek ára van, hiszen ehhez egy lojális, felkészült, magasabb bérigényű, kellően motivált, tulajdonosi szemléletű alkalmazottra (igazgatóra, vezetőre) van szüksége, de minden bizonnyal a szerzett szabadidő fejében megéri. Egy szerencsés cégtulajdonosnak, azaz "C" negyedes vállalkozónak dolgoznia sosem, inkább "elszámoltatni" kell. Tehát nem az alkalmazottak számától, a cég nagyságától vagy a bevétel mértékétől függ, hogy valaki "E" vagy "C" negyedes, hanem a jövedelem szerzésének módjától. Aktívan vagy passzívan tesz szert bevételre.

Akkor igazán jó "C" negyedesnek lenni, amikor már rendszeresen, hónapról hónapra létrejön passzívan annyi bevétel, amely a mindennapokhoz szükséges. Ekkor anyagi függetlenségben tudhatja magát az ember.


Minél többet tudok a "C" negyedben,
annál több a pénzem és a szabadidőm.


Sok "A" és "E" negyedes ismerősömnek van pénze, de alig van szabadideje. Többen sokat keresnek, de nem engedhetik meg maguknak, hogy abbahagyják a munkát. Ez számomra annyit tesz, mint pénz szabadság nélkül."E" negyedes vállalkozó nem tud korlátlanul többet és többet keresni, mert nincs meg az a hatástöbbszörözése, amit a "C" negyedes vállalkozás kínál. Az "A" és "E" a maga munkája után tesz szert bevételre, fizetésre, ezért a napi 24 óra (vagy sokkal kevesebb is) korlátozza őket.

Mindannyiunknak van lehetősége arra, hogy más életet éljen, ha azt választják, hogy idejüket "C" negyedes vállakozás kiépítésére áldozzák. Sok ember egész életében keményen dolgozik, és végül még sincs semmije, sem ideje, se pénze. Pedig a negyedváltás lehetősége mindenki számára adott!



(Részlet Robert T. Kiyosaki Üzleti iskola c. könyvéből)
"- Tehát akkor miért nehéz a váltás? - kédezte az előbbi diák.
- A pénz miatt. A pénz teszi nehézzé - feleltem.
- Micsoda? - fakadt ki egy másik hallgató hangosan. - Miért teszi nehézzé a pénz?
- Mert az igazi "A" és "E" negyedes emberek csak pénzért hajlandóak dolgozni. A vérbeli "A" és "E" számára a pénz a legontosabb.
- És mi a legfontosabb a "C" és "B" számára? Azt akarja mondani, hogy ők nem pénzért dolgoznak?
- De, csak másképpen - feleltem halkan.
Észrevettem, hogy ezúttal nagyon mélyen gyökerező alapértékeket piszkáltam meg.
- Tehát miért dolgozik egy "C" és "B"? - tette fel a kérdést egy másik hallgató.
- A "C" eszközt épít vagy hoz létre...ebben az esetben egy üzleti rendszert. A "B" befektet az eszközbe, vagyis a rendszerbe.Én azért dolgozom, hogy eszközöket hozzak létre, vagy azért, hogy eszközöket vásároljak. Ha megvan az eszközöm, az dolgozik, és termeli nekem a pénzt...így lesz korlátlan szabadidőm."

A történelem során a "C" negyed a gazdagok kizárólagos területe volt. AZ "A" és az "E" negyed emberei a "C" negyed embereinek dolgoznak, de semmit sem tudnak a "C" negyedről. Az iskolarendszerünk arra tanít, hogy az "A" és "E" negyedben legyünk szakemberek, de egy szót sem szól arról, mi kell egy "C" negyedes vállalkozás létrehozásához.Ezek mellett még az adótörvények is a "C" negyednek kedveznek a "B" negyeden keresztül.

A "C" és "B" negyedere is igaz, hogy mások idejét, mások pénzét és saját pénzünket használjuk bevétel szerzésére.

- Nem kell megtennem azt, amit nem akarok.
- Van időm arra, hogy új "C" negyedes vállalkozásokat, illetve "B" negyedes befektetéseket alakítsak ki (új ingatlanok vásárlása, bérbeadása, új üzlet, vállalkozás kiépíttetése stb.)
- Van lehetőségem egy jó ügy mellé állni, mecénáskodni, önmegvalósítani.- Van időm arra, amit szeretnék. Család, hobby, tanulás, gyermekkori álmok megvalósítása, utazás...

A passzív jövedelem többnyire örökíthető a következő generációkra is, nem csak a pénz, hanem a szabadság is, hogy éljék azt az életet, amit szeretnének. Mi mást lehetne szebbet ajándékozni, mi lehetne fontosabb örökség, mint az anyagi függetlenség? Ha velem tartasz, arra tanítalak meg, kezdetben hogyan legyen több negyedből jövedelmed, majd hogyan válts negyedet. Miért érdemes velem tartanod? Mire számíthatsz velem? Mi történik a legtöbb emberrel? Az ember tanul kb. 25 éves koráig, majd kb. 40 évet dolgozik. A szerencsésebbek el is érik a nyugdíjkorhatárt, és vagy elegendő megtakarítással, nyugdíjjal, vagy nem elegendővel élnek ameddig.


Van ennél egy jobb megoldás!



A negyven év aktív munka időszakában töltsön el velem három évet...bármikor! Ha közelebb van a 65 évhez, akkor nem sok ideje maradt gondolkodásra, kisérletezésre. Ha a 25-höz van közelebb, akkor lényegesen több előnyre tehet szert, amennyiben elfogadja segítségemet. Ebben a 3 évben Ön kialakíthatja anyagi függetlenségét, átjuthat a cashflow négyszög passzív oldalára, leteheti egy rendszer alapköveit, amely idővel az Ön személyes közreműködése nélkül is életképes lesz, azaz Önnek passzív jövedelmet fog termelni.

Sőt, egyre több eszköz fog Ön számára bevételt termelni a "B" negyedben!!!

Ahhoz, hogy ennek értelmét lássa, ahhoz lényegesen kevesebb idő is elegendő. Minimálisan 3 hónap azért, hogy legyen ideje olyan szokásokat kialakítani, amelyek a sikerhez vezetik Önt, amelyek eddig hiányoztak Önnek. Hat hónap azért, hogy elegendő mennyiségben és minőségben tegyen szert új ismeretekre, kapcsolatokra. Három évre pedig azért, hogy maradéktalanul sikerüljön megvalósítani kitűzött céljait.


Tudnia kell, hogy ma már sokkal könnyebb és egyszerűbb tőkebefektetés nélkül felépíteni egy otthonról is végezhető vállalkozást a jelenlegi munkájának megtartása mellett, mint akár néhány évvel korábban volt.

Miért fontos ez?

Ha elveszíti a pénze és ideje felett a kontrollt, akkor nagyon hamar az egészsége felett is el fogja veszíteni a kontrollt. Teljesen kiszolgáltatottá válik.

Napjainkban a pénz az az eszköz, amely a választás lehetőségét biztosítja számunkra. Nem rossz vagy jó...egyszerűen csak eszköz. Ön dönt, miként használja...ha van elegendő a birtokában.


"Tegyen többet, mint ami mások szerint szükséges!
Legyen merészebb, mint ami mások szerint biztonságos!
Álmodjon nagyobbat, mint ami mások szerint ésszerű!
...és többre számíthat, mint ami mások szerint lehetséges."