Bármennyire is meglepő, tizennyolc európai ország önkénteseinek negyvennégy százalékában mutatta ki a glifozát nevű gyomirtó hatóanyagát egy vizsgálat.

Ez az első alkalom, hogy ilyen széles körben, Európa-szerte vizsgálták ennek a hatóanyagnak az előfordulását az emberi szervezetben. A Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége által Magyarországon is elvégzett vizsgálatokban a kísérletben résztvevőknél tízből három esetben mutatták ki vizeletből a glifozátot - adta hírül közleményben a természetvédők szövetsége.
A glifozát világszerte az egyik legszélesebb körben alkalmazott gyomirtó, nagy mennyiségben használják például génmódosított növényekre, például szójára, amelyet takarmányozási céllal importálnak Európába. A hatóanyagot többnyire Kínában gyártják.
Az élelmiszerekben vagy ivóvízben való előfordulását a kimutatás bonyolultsága miatt ritkán veszik észre. „Még nem tudjuk, hogy honnan kerül be a szervezetünkbe, mennyire elterjedt, illetve mi is történik vele a testünkben” - jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Európában a glifozátot széles körben használják a gazdák azért, hogy vetés előtt vagy a vetőmagok kicsírázása előtt megszabaduljanak a gyomoktól. Betakarítás előtt a repcét, a kukoricát, illetve a napraforgót is permetezik ezekkel a készítményekkel, hogy a táblán szárítsák a betakarított terményt. Ez a legelterjedtebb gyomirtó a brit szántóföldeken, Németországban a mezőgazdasági területek 39 százalékán használják, de Magyarországon is sok helyen alkalmazzák. Felhasználásának mértéke Európa-szerte nő.
Jelenleg tizennégy glifozáttűrő, géntechnológiai úton módosított fajtacsoport vár termesztési engedélyre az Európai Unióban- írta az MTI.